Goed samenwerken met de school van je kind
Goed samenwerken met de school van je kind
Samen weet je meer! Jij kent je kind goed en ziet hoe het thuis met je kind gaat. De school ziet hoe het op school gaat en heeft specifieke expertise. Binnen het samenwerkingsverband Doetinchem vinden we het belangrijk dat ouders en scholen goed samenwerken. Hoe werk je goed samen met de school van je kind? Op deze pagina vind je tips.
Hoe bespreek ik zorgen over mijn kind met de school?
Maak je je zorgen en denk je dat je kind extra hulp nodig heeft? Bespreek je dit met de leerkracht van je kind. Je kunt hiervoor een afspraak maken. Vertel bij het maken van de afspraak alvast kort waarover je wil praten.
Tijdens het gesprek bespreek je je zorgen. Je krijgt ook informatie over hoe de leerkracht ziet dat het met jouw kind gaat. Je kunt ook contact opnemen met de intern begeleider (IB-er). Die zorgt er op school voor dat kinderen extra hulp krijgen.
Hoe voer ik een goed gesprek met school?
Nodigt de school jou zelf uit voor een gesprek over je kind? Vraag vooraf wat het doel is van het gesprek. Welke punten wil de school bespreken? En wie is er nog meer bij het gesprek?
Bedenk vóór het gesprek goed wat je zelf wil bespreken. Waar maak je je zorgen over (met voorbeelden) en wat gaat juist goed? Schrijf dit voor jezelf op. De aantekeningen kun je gebruiken bij het gesprek. Je mag altijd iemand die jij vertrouwt meenemen naar een gesprek. Dit kan de andere ouder zijn, maar ook iemand anders die jouw kind goed kent of een hulpverlener van jouw kind.
Maak aan het einde van het gesprek altijd afspraken over wat er gebeurt na het gesprek. Wie gaat wat doen? Wanneer is er weer een overleg? En hoe ga je als ouder en school goed samenwerken? Vraag of de school een verslag van het gesprek wil mailen of sturen. Daarin moeten ook de afspraken staan die je met school hebt gemaakt. Je kunt ook altijd zelf aantekeningen maken en een verslagje maken met de afspraken. Deel dit verslag ook met school.
Wat als de school en ik van mening verschillen?
Bespreek zo rustig mogelijk jouw punten. Probeer ook te luisteren naar de punten van de school. Probeer samen te kijken hoe je verder kunt. Soms helpt het om niet verder te praten over het verschil van mening, maar over hoe jullie samen tot een oplossing kunnen komen.
Voel je dat je tijdens het gesprek heel boos wordt of erg verdrietig? Dan kan het zijn dat het je niet goed meer lukt om verder te praten. Vraag dan om een pauze. Probeer uit te leggen waar je zo boos of verdrietig van wordt. En vraag ook wat de school van jouw zorgen vindt.
Het kan helpen om de volgende keer nog iemand bij het gesprek te vragen. Dat kan een deskundige zijn, de intern begeleider (IB-er) of de directeur van de school. Misschien helpt het om het gesprek verder te laten gaan met iemand erbij die jij vertrouwt en die jou kan steunen en kan meedenken. Dat kan ook iemand zijn van het ouder- en jeugdsteunpunt van het samenwerkingsverband.
Blijf je er samen niet uitkomen? Ook niet met hulp van iemand van het ouder- en jeugdsteunpunt? Ga dan een gesprek aan met het schoolbestuur. En met het samenwerkingsverband. Als dat ook niet helpt, kun je een onderwijsconsulent vragen om mee te denken over wat een passende oplossing zou kunnen zijn.
Informatie over ernstige geschillen vind je bij Wat als ik er samen met de school echt niet uitkom over passend onderwijs voor mijn kind?