Wat is passend onderwijs?

De meeste kinderen doorlopen de basisschool zonder problemen. Misschien heeft jouw kind extra hulp of ondersteuning nodig. Passend onderwijs zorgt voor dat extra steuntje in de rug. Met passend onderwijs zorgen we bij het samenwerkingsverband Doetinchem dat geen enkel kind buiten de boot valt!

Welke soorten ondersteuning bieden we binnen ons samenwerkingsverband?
Binnen het samenwerkingsverband Doetinchem werken alle scholen in de regio samen om te zorgen dat er in onze regio passend onderwijs is voor ieder kind. Kinderen kunnen heel verschillende extra hulp of ondersteuning nodig hebben. Bij het samenwerkingsverband onderscheiden we twee soorten ondersteuning.

  • Basisondersteuning
    Een school moet je kind hulp kunnen geven bij problemen die regelmatig voorkomen. Bijvoorbeeld hulp bij leesproblemen en rekenproblemen. Of bij het plannen en organiseren van schoolwerk of extra oefening van de stof. En bijvoorbeeld hulp bij de gymles of een aangepaste stoel. Dat noem je basisondersteuning.
  • Extra ondersteuning
    Soms blijkt dat een reguliere school niet genoeg ondersteuning kan bieden. Dan is een school voor speciaal onderwijs (so) of speciaal basisonderwijs (sbo) misschien het beste voor jouw kind. Daar krijgt je kind extra ondersteuning.

Wil je weten welke afspraken wij precies met de bij ons aangesloten scholen hebben gemaakt over basisondersteuning? Kijk dan in ons ondersteuningsplan.

Wie is verantwoordelijk voor passend onderwijs? (zorgplicht)
Elk kind moet onderwijs krijgen dat past en extra hulp krijgen als dat nodig is. Het schoolbestuur van de school waar je kind op zit, of waar jij jouw kind aanmeldt, is daar verantwoordelijk voor. Dat heet zorgplicht.

Om aan haar zorgplicht te voldoen, onderzoekt de school eerst goed welke hulp jouw kind nodig heeft. En of de school die extra hulp zelf kan geven. Kan de school niet de ondersteuning bieden die je kind nodig heeft? Dan zoekt de school samen met jou naar een oplossing. Zodat je kind op de beste plek komt. Dit kan een andere basisschool zijn of een school voor speciaal basisonderwijs (sbo) of voor speciaal onderwijs (so).

Als ouders hoef je dit dus nooit alleen uit te zoeken!

Wanneer heeft de school zorgplicht?
De zorgplicht van de school begint op het moment dat jij jouw kind schriftelijk aanmeldt bij die school. De zorgplicht blijft bestaan tot je jouw kind aanmeldt bij een andere school. Ook als die nieuwe school weer een andere school beter vindt passen, heeft ze zorgplicht.

Hoe je jouw kind aanmeldt, lees je bij Wanneer en hoe meld ik mijn kind aan?

In drie situaties heeft een school géén zorgplicht:

  • Als de school vol is. Dat moet dan gelden voor alle aanmeldingen. Niet alleen voor leerlingen die extra hulp nodig hebben.
  • Als jij het als ouder niet eens bent met hoe de school denkt over onderwijs en opvoeding. Dit noem je ‘niet onderschrijven van de grondslag’.
  • Als het een cluster 1- of cluster 2-school is. Dit zijn scholen voor visueel gehandicapte of dove en slechthorende kinderen. Deze scholen hebben een eigen toelatingsprocedure.

Wat doet de school als ze denkt dat mijn kind extra hulp nodig heeft?
Wanneer de school denkt dat jouw kind extra hulp nodig heeft, zijn er gesprekken met jou als ouder. Die gesprekken zijn met mensen van de school zoals de intern begeleider (IB-er) of de leerkracht, en met andere deskundigen. Bijvoorbeeld een psycholoog, een jeugdarts of logopedist. Dit noemen we het ondersteuningsteamoverleg.

Als ouder mag je altijd bij zo’n overleg zijn. Het is belangrijk dat je meepraat over het plan voor de extra ondersteuning voor jouw kind. Jij kent je eigen kind het allerbeste en kunt vertellen hoe het thuis met jouw kind gaat.

Wat is een HGW-formulier?
Als jouw kind meer ondersteuning nodig heeft dan andere kinderen uit de groep, maakt de school een plan. Meestal doet de intern begeleider (IB-er) dat. In dat plan staat hoe de school jouw kind gaat helpen om zich fijn te voelen en zo goed mogelijk te kunnen leren. Ook staan daarin doelen om aan te werken. En hoe de school je kind gaat helpen die te halen.

De doelen vult de school in op een zogeheten HGW-formulier. HGW staat voor handelingsgericht werken. Ook als je kind op speciaal (basis)onderwijs zit of daarnaartoe gaat, vult de school een HGW-formulier in.
 

Terug naar het overzicht