Speciaal (basis) onderwijs
Speciaal (basis)onderwijs
Speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs kan het beste passen voor jouw kind. Het samenwerkingsverband Doetinchem beslist daar zorgvuldig over. Hoe doen we dat? En wie betrekken we daarbij? Op deze pagina lees je alles over speciaal (basis)onderwijs.
Wat is het verschil tussen speciaal basisonderwijs (sbo) en speciaal onderwijs (so)?
Speciaal basisonderwijs
Het speciaal basisonderwijs is bedoeld voor kinderen die meer extra hulp nodig hebben dan de basisschool kan geven. De klassen zijn meestal kleiner, zodat er minder prikkels zijn, en er is meer extra hulp. De leerdoelen (wat kinderen aan het eind van de schooltijd moeten kunnen) zijn dezelfde als op een gewone school.
Speciaal onderwijs
Het speciaal onderwijs is voor kinderen met zwaardere leerproblemen en/of problemen met hun gedrag. Bijvoorbeeld kinderen met een lichamelijke handicap, kinderen die niet goed kunnen horen of zien of kinderen met psychische problemen. De leerdoelen zijn anders dan op het speciaal basisonderwijs.
Hoe wordt bepaald of speciaal (basis)onderwijs geschikt is voor mijn kind?
Speciaal basisonderwijs of speciaal onderwijs kan goed passen voor jouw kind. Bijvoorbeeld door de kleine, rustigere klassen. Of omdat je kind leerproblemen of psychische problemen heeft waar op een gewone basisschool geen expertise voor is.
Denkt de school waar jij je kind aanmeldt of waar je kind al op zit dat speciaal (basis)onderwijs de beste plek is voor je kind, dan vraagt zij een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) aan. Dat doet de school bij het samenwerkingsverband.
Het samenwerkingsverband vraagt vervolgens advies aan twee onafhankelijke deskundigen. Deskundigen zijn bijvoorbeeld een orthopedagoog of een psycholoog en een kinder- of jeugdpsycholoog, een pedagoog, een kinderpsychiater, maatschappelijk werker of een arts.
Het samenwerkingsverband beslist daarna of speciaal (basis)onderwijs passend is voor jouw kind. Zo ja, dan stellen we een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) op.
Wat staat er in een toelaatbaarheidsverklaring (TLV)?
In de toelaatbaarheidsverklaring staat welk onderwijs passend is (speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs) voor je kind. Ook staat erin aan welke doelen de ontvangende school gaat werken.
Wie beslist of mijn kind op het speciaal (basis)onderwijs wordt toegelaten?
Het schoolbestuur van de school voor speciaal (basis)onderwijs beslist of de school je kind toelaat. Meestal heeft het schoolbestuur hiervoor een Commissie van Begeleiding. De school bekijkt goed of de hulp die jouw kind nodig heeft, past bij het onderwijs dat die school geeft.
Heb ik als ouder iets te zeggen over het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV)?
Als de school een toelaatbaarheidsverklaring wil aanvragen voor jouw kind, moet zij jou als ouder informeren over het delen van persoonsgegevens met het samenwerkingsverband. De meeste scholen informeren je niet alleen, maar vragen jou als ouder ook om toestemming.
Ben je het niet eens met de aanvraag? Wettelijk gezien mag een school een aanvraag doen zonder medewerking van jou als ouder. Vraag dan om jouw zienswijze bij de aanvraag te zetten. De experts die de toelaatbaarheidsverklaring beoordelen, kunnen dan ook jouw mening meenemen.
Wil je bezwaar aantekenen? Lees dan verder bij Wat als ik het niet eens ben met de toelaatbaarheidsverklaring (TLV)?
Wat gebeurt er als mijn kind niet meteen terecht kan in het speciaal (basis)onderwijs?
Je kind heeft altijd recht op onderwijs. Soms is er een wachtlijst voor het speciaal (basis)onderwijs. Of het duurt een tijd voordat er duidelijkheid is over wat het beste is voor je kind. De school waar je kind op zit moet je kind dan onderwijs blijven geven tot het moment dat je kind op de nieuwe school terecht kan. Is je kind al ingeschreven bij de nieuwe school voor speciaal (basis)onderwijs? Dan heeft die school zorgplicht.
Kan mijn kind ook terug naar een gewone school?
Ja dat kan. Als de school en jij vinden dat dat het beste past. De school waar je kind op zit, kan je helpen om een school te vinden die de hulp kan geven die jouw kind nodig heeft.